X

Περιβάλλον για τους Ευρωπαίους- νέα έκδοση

 

European Commission

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιοδικό Περιβάλλον για τους Ευρωπαίους

#64 Λήψη του PDF

Η γνώμη σας έχει μεγάλη σημασία για μας - βοηθήστε μας να αξιολογήσουμε το περιοδικό Περιβάλλον για τους Ευρωπαίους.

Η ΓΔ Περιβάλλοντος διεξάγει μια έρευνα για να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες των αναγνωστών για μια καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης.

Go to related site

άρθρα

Διακοπή κακών συνηθειών

Στην ΕΕ χρησιμοποιούμε σήμερα 100 δισεκατομμύρια σακούλες κάθε χρόνο. Αυτό συνιστά τρομερή σπατάλη καθώς πολύ συχνά χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Μπορεί να καταλήξουν στους ωκεανούς και στις θάλασσές μας. Ένα πρόσφατο μέτρο για την καταπολέμηση αυτής της σπατάλης πόρων και την καταπολέμηση των σκουπιδιών είναι η νέα οδηγία της ΕΕ για τις πλαστικές σακούλες. Υποχρεώνει τα κράτη μέλη να κάνουν δραστικές μειώσεις στη χρήση των λεπτών σακούλων. Πώς προχωρά η εφαρμογή της;

Go to related site

Ένας Ωκεανός νέων δεσμεύσεων

Η έκδοση του 2017 της διάσκεψης «ο Ωκεανός μας», που φιλοξένησε η ΕΕ στη Μάλτα, δημιούργησε ένα πρωτοφανές επίπεδο φιλοδοξιών. Καθώς τα κύματα καταλαγιάζουν, τι ακριβώς επιτεύχθηκε;

Go to related site

Η καινοτομία είναι η πηγή νέων ιδεών για τη διαχείριση των υδάτων από την ΕΕ

Η ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι το νερό είναι μια περιορισμένη πηγή έχει συμβάλει σε μια σωρεία νέων ιδεών και καινοτομιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων, πολλές από τις οποίες προωθούνται από την ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας για το νερό (ΕΣΚ για το Νερό).

Go to related site

Η ΕΕ γίνεται πιο σκληρή με το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου

Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε τον αγώνα της κατά της εμπορίας ελεφαντόδοντου και τη λαθροθηρία ελεφάντων με νέους, πιο αυστηρούς κανόνες για την εξαγωγή ακατέργαστου ελεφαντόδοντου. Τώρα καλεί ενδιαφερόμενα άτομα και οργανώσεις να υποβάλουν τις απόψεις σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνει ακόμα η ΕΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ελεφαντόδοντου.

Go to related site

Ο γεωργικός τομέας πρέπει να μειώσει τις εκπομπές και να συμβάλει στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αμμωνίας, εκ των οποίων το 95 % οφείλεται στη γεωργία. Για την επίτευξη των στόχων που θέτει η νέα εθνική οδηγία για τα ανώτατα όρια εκπομπών, ο γεωργικός τομέας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αποδεδειγμένα οικονομικά αποδοτικούς τρόπους μείωσης των εκπομπών αμμωνίας, ιδίως στις μεγάλες βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις.

Go to related site

Θόρυβος, μια κρυμμένη απειλή για την υγεία

Ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Παρόλο που η τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ είναι σε γενικές γραμμές «κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό», τα κράτη μέλη δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την υλοποίησή της. Τα μέτρα για τη μείωση του θορύβου είναι οικονομικά συμφέροντα, αλλά η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και η εφαρμογή λύσεων παραμένει πρόκληση.

Go to related site

Διατηρώντας τη δυναμική για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία

Δεκαοχτώ μήνες μετά την έγκριση του πακέτου για την κυκλική οικονομία, η επίτευξη των στόχων βρίσκεται σε καλό δρόμο. Στοχεύοντας στη συγκέντρωση όλων των ενδιαφερομένων, η νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενδιαφερόμενων φορέων για την κυκλική οικονομία θα αποτελέσει ένα «δίκτυο των δικτύων», υποστηρίζοντας την πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Go to related site

Συνένωση δυνάμεων για ένα πιο οικολογικό φορολογικό σύστημα

Οι περιβαλλοντικοί φόροι μπορούν να συμβάλλουν σε έναν πιο υγιή πλανήτη και σε πιο υγιείς πολίτες, και να ενθαρρύνουν μια πιο υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά από τους πολίτες. Δημιουργούν επίσης θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των περιβαλλοντικών φόρων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από τη ΓΔ Περιβάλλοντος.

Go to related site

Είναι αναγκαία η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή και ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις, λένε οι πολίτες της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι είναι ολοένα και περισσότερο ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή και στηρίζουν την πολιτική δράση, και η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα ωφελήσει την οικονομία της ΕΕ και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Go to related site

Εμπειρογνώμονες προτείνουν ιδέες για το Ταμείο Καινοτομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της ΕΕ

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αποφάσισαν τη σύσταση ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας για την περίοδο μετά το 2020, που θα χρηματοδοτείται μέσω του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Ενόψει μιας δημόσιας διαβούλευσης, πάνω από 250 εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν εκφράσει τις απόψεις τους σχετικά με το πώς το εν λόγω Ταμείο θα μπορούσε να υποστηρίξει καινοτόμες ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Go to related site

Αυτό το ΔΩΡΕΑΝ περιοδικό εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος. 

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2016 - Η αναπαραγωγή επιτρέπεται υπό τον όρο της αναγνώρισης της αρχικής πηγής. 

Αν αυτό το περιοδικό διαβιβάστηκε σε σας και θα θέλατε να το παραλάβετε άμεσα μπορείτε να εγγραφείτε εδώ

Μπορείτε να διαγραφείτε από την συνδρομή του περιοδικού μέσω του προφίλ σας.