X

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 


Θέμα
: Τεχνικά Επαγγέλματα

 


Με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΕΠΠΕ και με σκοπό την απρόσκοπτη και γόνιμη συνεργασία του στελεχιακού δυναμικού των επιχειρήσεων μελών του, αναδείχθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Άρθρου 228 του Ν/Σ του Υπ. Ανάπτυξης με τίτλο «Βελτίωση Επιχειρηματικότητας κ.τ.λ.» το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων και ιδιαίτερα του επαγγέλματος των διπλ. και πτυχιούχων μηχανικών στη χώρα μας και το Υπ. Ανάπτυξης επιχείρησε όχι μόνον να το συντηρήσει αλλά και να το διευρύνει. Ο π. Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης επισήμανε στη συνεδρίαση της 4ης Απριλίου, ότι οι μελέτες των διαφόρων εγκαταστάσεων ανήκουν στο αντικείμενο της επιστήμης της μηχανικής και δεν αποτελούν μονοπώλιο της μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας. Επί πλέον ο π. Πρόεδρος χαρακτήρισε ως πληγές της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας τα Υπ. Υποδομών και Ανάπτυξης. Ο ειδικός αγορητής της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης διερωτήθη και ζήτησε εξηγήσεις για τις ρυθμίσεις του ν.3982/2011 και του σχετικού Άρθρου 228 με τις οποίες προκύπτει ότι ως αρμόδιοι μηχανικοί για τη μελέτη, την  και την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση των  εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αποβλήτων αλλά και των χημικών βιομηχανιών θεωρούνται αυτοδίκαια οι Μηχανολόγοι, οι Ηλεκτρολόγοι και οι Ναυπηγοί με βάση μόνον τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και όχι π.χ. οι Χημικοί μηχανικοί, οι Υγειονολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι Μηχανικοί που διαθέτουν το κατάλληλο επαγγελματικό περίγραμμα από τις σπουδές τους.

 


Ο βουλευτής Λ. Αυγεράκης της ΔΗ.ΣΥ. φώτισε το θέμα, κατήγγειλε ότι με τις επίμαχες ρυθμίσεις καταργούνται επιστημονικές ειδικότητες διπλ. μηχανικών και κατέθεσε αναφορά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χημικών Μηχανικών.

 

Τέλος πολλοί βουλευτές ιδιαίτερα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επισήμαναν τις αδυναμίες του Άρθρου 228 τις οποίες όμως δεν μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν κατά τις συζητήσεις με τη διαδικασία του «επείγοντος», μέσα στον καταιγισμό των 329 Άρθρων του Ν/Σ, που αφορούσαν σοβαρά θέματα τεσσάρων Υπουργείων.

 


Οι απαντήσεις του Αν. Υπουργού Σ. Ξυνίδη στις προηγούμενες αιτιάσεις που συνοδεύονταν από προτάσεις, αφήνουν έκθετη την Κυβέρνηση που διέθετε όλα τα ντοκουμέντα και γνώριζε τις απαράδεκτες συντεχνιακές ρυθμίσεις, που προωθούσε με το Άρθρο 228 του Ν/Σ.  Τελικά το Άρθρο 228 έγινε νόμος του Κράτους. Υπάρχουν όμως σήμερα όλες οι αποδείξεις, ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι ο νόμος αυτός ψηφίσθηκε με παραπλάνηση της Βουλής.. Ώστε όλοι να γνωρίζουν γιατί το Υπ. Ανάπτυξης αρνήθηκε να τροποποιήσει το Άρθρο 228 ώστε οι μελέτες και κατασκευές διαφόρων κατηγοριών εγκαταστάσεων να αποτελούν αντικείμενο των διαφόρων ειδικοτήτων μηχανικών ανάλογα με τον τίτλο σπουδών τους και το επαγγελματικό περίγραμμα που τους συνοδεύει.


Ώστε όλοι να γνωρίζουν γιατί στον τόπο αυτό δεν ισχύουν τα αυτονόητα.

Ώστε όλοι να γνωρίζουν πως τροχοπεδείται η ανάπτυξη της χώρας από όσους έχουν την κύρια αποστολή και ευθύνη να την υπηρετήσουν.