X

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Αθήνα 5 Ιουνίου 2012

 

 

 


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 

 

Ακόμη και αν ακούγεται άκαιρο σε μια χειμάζουσα οικονομία να προτάσσεται και το περιβάλλον σαν τουλάχιστον ένας μοχλός ανάπτυξης, αρκεί να δούμε τα επιτεύγματα σε άλλες χώρες για να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες πολιτικές του μέλλοντος στη χώρα μας και να κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται πραγματικότητα την επάνοδο μας σε «βιώσιμη ανάπτυξη». Μονάχα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ άμεσα προβλέπεται να φέρουν στην ΕΕ 50.000 θέσεις εργασίας, όταν στην Ελλάδα του αναξιοποίητου δυναμικού, δεν ξεπερνούν τις 1.000 συνολικά.

 


Η Πράσινη Επιχειρηματικότητα σύμφωνα με το ΚΑΠΕ αναμένεται να δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις εργασίας για την ανακαίνιση παλαιών κτιρίων έως το 2015 για την εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Παράλληλα προβλέπεται χιλιάδες αγρότες να στραφούν σταδιακά στην παραγωγή ενεργειακών φυτών που θα τους επιτρέψει να απογαλακτιστούν από χρόνιες άκαρπες επιδοτήσεις και στροφή σε παραγωγή «πράσινων» καυσίμων.

 


Η στροφή προς μια πράσινη-βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ένα δυναμικό και τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό το οποίο η Ελλάδα το διαθέτει και θα πρέπει να το διαφυλάξει αφού αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον της. Οι τομείς της πράσινης ανάπτυξης, όπως ΑΠΕ, διαχείριση αποβλήτων, ενεργειακές και περιβαλλοντικές τεχνολογίες, δημιουργούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην χώρα, απαιτούν εργαζόμενους με ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες και αμείβουν πλουσιοπάροχα νέους παραγωγικούς Έλληνες. Αυτές οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν από χώρες «χαμηλού κόστους» γιατί απευθύνονται σε άρτιο επιστημονικό προσωπικό. Περί τα 15.000 άτομα εργάζονται στον τομέα στερεών και τοξικών αποβλήτων και άλλα 15.000 στον τομέα υγρών αποβλήτων, ενώ 1.500 άτομα ασχολούνται στον τομέα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος. Τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ αυτών είναι πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου.

 


Η Πολιτεία θα πρέπει να ενεργοποιήσει εντατικότερα τον δυναμικό αυτό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας για την αναζωπύρωση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με:

 

  1. Οικονομική υποστήριξη μέσω προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ
  2. Θεσμικές αλλαγές που προάγουν την ανταγωνιστικότητα
  3. Διαφάνεια στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ ιδιωτών και δημοσίων φορέων
  4. Εξασφάλιση εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τους φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

 

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ εργάζεται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση εκπροσωπώντας την πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων που θέλουν και μπορούν να επιτύχουν Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον τόπο μας.