X

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΣΕΠΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το αντίστοιχο Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας διοργάνωσε, το διήμερο 28 και 29 Μαρτίου 2019, επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο. Στόχος της αποστολής αυτής ήταν η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και κατασκευών και στη συνακόλουθη προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης των δύο χωρών.

Την πρώτη ημέρα έγινε μία αρχική ενημέρωση των Ελληνικών εταιρειών σχετικά με την κατάσταση της Σερβίας και τις προοπτικές που υπάρχουν για δραστηριοποίηση των Ελληνικών εταιρειών στη Σερβία, από τον κ. Υπουργό και από τον κ. Λάμπη Κουναλάκη, υπεύθυνο για οικονομικά & εμπορικά θέματα στην Ελληνική Πρεσβεία του Βελιγραδίου.

Ακολούθησε ενημέρωση των Ελληνικών εταιρειών από δύο εκπροσώπους του Γραφείου της ΕΕ στη Σερβία σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα στη Σερβία και τα περιβαλλοντικά έργα που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στη Σερβία το επόμενο διάστημα.

Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε Ημερίδα, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, στην οποία έγιναν:

  • Εισαγωγικές ομιλίες:
    • Του κ. Marko Cadez, Προέδρου του Επιμελητηρίου
    • Του κ. Σωκράτη Φάμελλου, Αναπληρωτή Υπουργού
    • Του κ. Goran Trivan, Υπουργού Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας
  • Παρουσιάσεις σε θέματα εθνικής στρατηγικής για την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων στην Δημοκρατία της Σερβίας από:
    • Τον κ. Filip Abramovic, Υφυπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας
    • Τον κ. Slobodan Perovic, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας
    • Τον κ. Filip Radovic, Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας

Στη συνέχεια ακολούθησαν διμερείς επαφές Β2Β μεταξύ Ελληνικών και Σερβικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην Ημερίδα.

Στην αποστολή αυτή συμμετείχε και ο ΠΑΣΕΠΠΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γκολιόπουλο και το Μέλος κ. Χρήστο Δρακόπουλο. Συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια της Ημερίδας από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΕΠΠΕ και τον Πρόεδρο του  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας η περαιτέρω συνεργασία των δύο οργανισμών και η ανταλλαγή εμπειρίας στην οργάνωση, ωρίμανση και υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων στη Σερβία.

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρόσκληση με επιστολή (συνημμένη).

Με βάση την παρουσίαση που έγινε στο Βελιγράδι οι ανάγκες σε έργα Περιβάλλοντος για την Σερβία αναφέρονται στο συνημμένο σημείωμα.