X

Σε ΤΙΤΑΝ & ΧΑΛΥΨ η καύση απορριμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σε διοξίνες προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο αναπνευστικό και ουροποιητικό, υπέρχρωση δέρματος και υπερτρίχωση, πολυνευροπάθεια (περιφερική νευρίτιδα), αδυναμία στα κάτω άκρα, αισθητικές διαταραχές (όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση) μέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές, αναφέρει μεταξύ άλλων η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της, σχετικά με την σχεδιαζόμενη μεταφορά και καύση απορριμάτων σε εργοστάσια και τσιμεντοβιομηχανίες.

Αναλυτικά αναφέρει:
 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει έρθει στην επικαιρότητα ξανά το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για καύση απορριμμάτων έχουν προκαλέσει την αντίδραση μαζικών φορέων, συλλογικοτήτων και κατοίκων της πόλης .


Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 22/8/19 και την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα, η κατεύθυνση πλέον είναι σαφής: παραγωγή απορριμματογενών καυσίμων μέσω θερμικής επεξεργασίας (SRF-RDF*) ανατολικά και καύση από ΤΙΤΑΝ & ΧΑΛΥΨ δυτικά. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα έχει ως βασικό στόχο την παραγωγή (SRF-RDF ) με σκοπό να τροφοδοτούνται βιομηχανικές μονάδες στα δυτικά της πόλης (ΤΙΤΑΝ & ΧΑΛΥΨ) για να τα καίνε. 

Η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας που εγκρίθηκε το 2016.
 
Βρείτε το πλήρες άρθρο της ιστοσελίδας gothess.gr , εδώ