X

Απορρίμματα: Οι αλλαγές στον ΕΣΔΑ και οι λύσεις-τομές που βρίσκονται υπό συζήτηση

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ζωηρεύει η συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα και τίθεται σε νέες βάσεις που είναι περισσότερο προσανατολισμένες στη αποτελεσματικότητα ως προς τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που ολοένα αυστηροποιούνται (π.χ. όσον αφορά την ανακύκλωση, την ανάκτηση κ.ά.) παρά γενικότερες τοποθετήσεις και σχέδια επί χαρτού για το τι θα έπρεπε να κάνουμε με τα σκουπίδια μας.

Αυτό με τη σειρά του υποδηλώνει ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για να προχωρήσουμε σε τομές προκειμένου να ανατρέψουμε αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί από την ολιγωρία ή αδράνεια δεκαετιών και χρήζουν άμεσων μέτρων.

Η καύση των σκουπιδιών επανέρχεται στη συζήτηση

Στην ημερίδα του ΤΕΕ για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, αναδείχθηκε η συναίνεση που ξεκινά να διαμορφώνεται μεταξύ των εμπλεκομένων μερών τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγοράς για την καύση των απορριμμάτων, σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες ή την τσιμεντοβιομηχανία, για την οποία η διαδικασία αυτή φέρει ειδική προστιθέμενη αξία, εφόσον το προϊόν της καύσης δύναται να χρησιμοποιηθεί ως δευτερογενής πρώτη ύλη στην παραγωγή τους.

Αν και με την επιστράτευση της καύσης, προωθούνται σημαντικά οι ποσοτικοί στόχοι όσον αφορά την εκτροπή των απορριμμάτων από την ταφή και είναι δυνατή η αξιοποίησή της για την παραγωγή ενέργειας, η εν λόγω τεχνολογία εμπνέει περιβαλλοντικές ανησυχίες στην ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα αυτή να θεωρείται ακόμα θέμα «ταμπού».

Το άρθρο της ιστοσελίδας https://ypodomes.com/, μπορείτε να βρείτε εδώ