X

Η διερεύνηση αυτή αφορά συλλογή δεδομένων μέσω ποιοτικής έρευνας για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για επαγγέλματα, στα οποία σημειώνονται σημαντικές αναδιαρθρώσεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

Πρόσκληση για πραγματοποίηση συνέντευξης σχετικά με τις σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες για επαγγέλματα που παρουσιάζουν ιδαίτερη δυναμική και προοπτικές (Διαχρονικά αναπτυσσόμενα), στο πλαίσιο του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (lmd.eiead.gr) του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού ( ΕΙΕΑΔ) ως επιστημονικά υπεύθυνος φορέας για την ανάπτυξη και λειτουργία του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (ΔΑΑΕ) ( https://lmd.eiead.gr/), και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων, συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί στατιστικά δεδομένα και αναλύσεις για την εξέλιξη των επαγγελμάτων και των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας καθώς και για την προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Μία από τις δράσεις του μηχανισμού (ΔΑΑΕ) αποτελεί η διερεύνηση των σύγχρονων επαγγελματικών δεξιοτήτων στις 13 περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τις απόψεις των εργαζομένων. Η διερεύνηση αυτή αφορά συλλογή δεδομένων μέσω ποιοτικής έρευνας για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για επαγγέλματα, στα οποία σημειώνονται σημαντικές αναδιαρθρώσεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Ο στόχος είναι η καταγραφή των αναγκών των εργαζομένων σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας σε επίπεδο επαγγελματικών δεξιοτήτων.

 Η καταγραφή των αναγκών σε επαγγελματικές ειδικότητες και δεξιότητες των εργαζομένων ανά επάγγελμα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο για το Μηχανισμό Διάγνωσης για την υποστήριξη του αποτελεσματικότερου προσανατολισμού των πόρων σε προγράμματα που αφορούν στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο της παραπάνω έρευνας το ΕΙΕΑΔ σκοπεύει να υλοποιήσει συνεντεύξεις και συναντήσεις ειδικών (Focus groups) σε όλη την Ελλάδα για τουλάχιστον 40 επαγγέλματα όπως:

1.       Χειριστές γερανών και παρόμοιων μηχανημάτων

2.       Χειριστές χειροκίνητων μηχανημάτων ανύψωσης

3.       Χειριστές μηχανών επεξεργασίας κρεάτων και ψαριών

4.       Χειριστές μηχανών επεξεργασίας τσαγιού, καφέ και κακάο

5.       Χειριστές μηχανών παραγωγής  προϊόντων από χαρτί και χαρτόνι

6.       Χειριστές μηχανών παραγωγής  προϊόντων από ελαστικό

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεφωνικών ή δια ζώσης (εφόσον καταστεί εφικτό) συνεντεύξεων ή και focus groups σε εργαζόμενους ή εκπροσώπους αυτών σε κάθε Περιφέρεια. Η διάρκεια κάθε συνέντευξης υπολογίζεται στα 30 – 40 λεπτά σε χώρο (ηλεκτρονικά ή δια ζώσης) και χρόνο επιλογής  του ερωτώμενου.

Την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΑΣΕΠΠΕ καλεί όσα Μέλη του επιθυμούν να συμμετέχουν, να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του συνδέσμου για περισσότερες λεπτομέρειες και την αποστολή στοιχείων επικοινωνίας με τον φορέα.

 

Γραμματεία ΠΑΣΕΠΠΕ:

Τηλέφωνο: 213 03 83 814

email: info@paseppe.gr