X

Βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων

Διαγωνισμό, προκειμένου να ξεκινήσει η μελετητική διαδικασία, για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, την κατασκευή επέκτασης του ΧΥΤΑ, αλλά και κατασκευής του κεντρικού Πράσινου Σημείου στο νησί, προκήρυξε ο Δήμος Μυκόνου.

Δεδομένης της επικείμενης εξάντλησης της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Μυκόνου, αλλά και με στόχο την περαιτέρω μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στο χώρο, ο Δήμος Μυκόνου προκήρυξε διαγωνισμό, με στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία των απαιτούμενων μελετών για την υλοποίηση σημαντικών έργων πνοής για το νησί, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε, κατόπιν σχετικής απόφασης Δημάρχου, η 8η Σεπτεμβρίου 2020, ενώ την ίδια ημέρα, αργότερα, θα αποσφραγιστούν και οι υποβληθείσες προσφορές από τους υποψήφιους αναδόχους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάθεσης προβλέπεται να ανέλθει σε 56.290,32 ευρώ, ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης, ορίστηκε σε πέντε μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού με τον ανάδοχο που θα προκύψει.

Αντικείμενο της σύμβασης με το Δήμο Μυκόνου είναι η εκπόνηση των μελετών σχεδιασμού για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), της επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και της κατασκευής κεντρικού Πράσινου Σημείου για τις ανάγκες του Δήμου Μυκόνου.

Η μελέτη που θα εκπονηθεί από τους αναδόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, λαμβάνοντας υπόψιν τις τοπικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και τους σύγχρονους κανόνες και την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα περιλαμβάνει την εκπόνηση των εξής επιμέρους μελετών:

- Τεχνική Προμελέτη επέκτασης ΧΥΤΑ

- Τεχνική Προμελέτη μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

- Περιβαλλοντική Μελέτη κεντρικού Πράσινου Σημείου, και

- Τεχνική μελέτη σχεδιασμού κεντρικού Πράσινου Σημείου

Ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων

Σύμφωνα με το φάκελο έργου που συντάχθηκε με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, η έναρξη των διαδικασικών για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), επέκτασης ΧΥΤΑ και του κεντρικού Πράσινου Σημείου, είναι έργο αρμοδιότητας του Δήμου Μυκόνου και αποτελεί απαραίτητη ενέργεια στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) Δήμου Μυκόνου και αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου Μυκόνου με το θεσμικό πλαίσιο και με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η υφιστάμενη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Μυκόνου αφορά στη συλλογή σύμμεικτων απορριμμάτων και στην τελική τους διάθεση στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Μυκόνου.

Όπως σημειώνεται, η έλλειψη εγκαταστάσεων επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και κεντρικού πράσινου σημείου έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη αξιοποίηση στερεών αποβλήτων και τη μη επίτευξη των στόχων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το ανωτέρω σε συνδυασμό με την επικείμενη εξάντληση της χωρητικότητας του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Μυκόνου εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της ιστοσελίδας https://www.b2green.gr/, εδώ