X

Αποτέφρωση αποβλήτων με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση

Στις 12 Ιουλίου 2020, τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός  (2020/852), ευρύτερα γνωστός ως Κανονισμός Taxonomy. Ο στόχος του Kανονισμού είναι να φέρει Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και ζητήματα Διακυβέρνησης (ESG) στο επίκεντρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να υποστηρίξει τη μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε ένα πιο πράσινο και πιο ανθεκτικό κυκλικό σύστημα, παρέχοντας στους οικονομικούς φορείς και τους επενδυτές σαφήνεια στις επενδυτικές τους αποφάσεις σχετικά με το ποιες δραστηριότητες θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες μέσω του καθορισμού ομοιόμορφων κριτηρίων για τον προσδιορισμό τους ως τέτοιες.  

Στο πλαίσιο του κανονισμού αυτού δεν κατηγοριοποιείται με σαφήνεια η αποτέφρωση αποβλήτων με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση (Waste – to – Energy), και ως εκ τούτου δεν είναι σαφές αν μπορεί να θεωρηθεί ως περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα (βάσει του εν λόγω Κανονισμού).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών (FEAD), ανέθεσε την εκπόνηση της νομικής ανάλυσης και ερμηνείας του Κανονισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, αποτέφρωση αποβλήτων με στόχο την ανάκτηση ενέργειας σαφώς και πρέπει να ερμηνευτεί ως πράσινη δραστηριότητα βάσει του Κανονισμού Taxonomy.

Ο Πρόεδρος της FEAD, κύριος Peter Kurth, επεξηγεί τη σημασία της αποτέφρωσης αποβλήτων για ενεργειακή αξιοποίηση, τους λόγους για τους οποίους διεξήχθη η μελέτη και τα αποτελέσματα αυτής, στο σύντομο ενημερωτικό βίντεο που μπορείτε να βρείτε εδώ

Το πλήρες κείμενο της σχετικής νομικής ανάλυσης  μπορείτε να βρείτε εδώ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος είναι Μέλος και Εθνικός Εκπρόσωπος της FEAD στην Ελλάδα.