X

Ανοίγει ο δρόμος για χημική ανακύκλωση πλαστικών

Ανοίγει ο δρόμος για χημική ανακύκλωση πλαστικών

Από Φώτης Κόλλιας 

Μονάδα ανακύκλωσης © EPA/ELVIS GONZÃLEZ

Μονάδα ανακύκλωσης © EPA/ELVIS GONZÃLEZ

Τον δρόμο για την εφαρμογή μεθόδων «χημικής ανακύκλωσης» πλαστικών ανοίγει η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με τη νέα ρύθμιση προστίθεται η χημική ανακύκλωση στις μεθόδους ανακύκλωσης και ειδικότερα στην ανακύκλωση των πλαστικών, ή κάποιων συγκεκριμένων κατηγοριών, αλλά και υλικών που έχουν ανακτηθεί έπειτα από επεξεργασία σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ ή ΜΑΑ).

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η χημική ανακύκλωση είναι διαδικασία που επιτρέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζουν, θα αντιμετωπιστεί «με τον καλύτερο περιβαλλοντικά τρόπο» η συσσώρευση πλαστικών χαμηλής ποιότητας σε ΚΔΑΥ και μονάδες απορριμμάτων, όπως πλαστικές σακούλες ή φιλμ.

 

Η χημική ανακύκλωση αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς, καθώς θεωρείται μια λύση για την ανακύκλωση πλαστικών που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν με μηχανικό τρόπο ή ανακυκλώνονται μεν, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. Μέσω της χημικής ανακύκλωσης τα πλαστικά μετατρέπονται σε χημικές πρώτες ύλες και στις βασικές χημικές ουσίες από τις οποίες προήλθαν. Τα πλαστικά απόβλητα, όπως και στην περίπτωση της μηχανικής ανακύκλωσης, ξεπλένονται και κόβονται σε λωρίδες. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε κέντρο πυρόλυσης, θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και στο τέλος της διαδικασίας παράγεται ένα υγρό που μοιάζει με το πετρέλαιο.

 

Όσοι αντιδρούν στη χημική ανακύκλωση υποστηρίζουν πως οι εγκαταστάσεις χημικής ανακύκλωσης εκπέμπουν τοξικές χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Προσθέτουν, επίσης, πως η χημική ανακύκλωση είναι εξαιρετικά ενερβοβόρα διαδικασία και συνεπώς το τελικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν είναι και τόσο θετικό. Ωστόσο, οι τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς. Για παράδειγμα, στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ) ο κ. Αρης Γκορόγιας, πρόεδρος του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και τεχνικός υπεύθυνος της ελληνικής εταιρείας Thermolysis, αναφέρθηκε σε μια νέα μέθοδο χημικής ανακύκλωσης, που διαφέρει από την πυρόλυση, δεν περιλαμβάνει καύση και συνεπώς δεν απελευθερώνει ρύπους, ενώ επιτρέπει την παραγωγή καυσίμων ανακυκλωμένου άνθρακα από πλαστικά απόβλητα.

 

Η ανακύκλωση των πλαστικών αποτελεί «πονοκέφαλο» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα η ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών κοστίζει συνήθως ακριβότερα από την παραγωγή καινούργιων προϊόντων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τόνοι πλαστικών αποβλήτων σε χωματερές και παράνομους χώρους διάθεσης. Τα τελευταία χρόνια αναζητούνται νέες μέθοδοι, μία από τις οποίες θεωρείται η χημική ανακύκλωση, τομέας στον οποίο έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια.

ΠΗΓΗ: Ανοίγει ο δρόμος για χημική ανακύκλωση πλαστικών (powergame.gr)