X

Μονάδες Αποβλήτων: «Τρέχουν» 4 διαγωνισμοί ύψους 570 εκατ. ευρώ για περιφερειακά projects με… «αστερίσκους»

Μονάδες Αποβλήτων: «Τρέχουν» 4 διαγωνισμοί ύψους 570 εκατ. ευρώ για περιφερειακά projects με… «αστερίσκους»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Μονάδες Αποβλήτων: «Τρέχουν» 4 διαγωνισμοί ύψους 570 εκατ. ευρώ για περιφερειακά projects με… «αστερίσκους»

Με ορίζοντα έως την περίοδο του Πάσχα, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι εταιρείες που ειδικεύονται στον περιβαλλοντικό τομέα θα κληθούν να δώσουν προσφορές για 4 (τουλάχιστον) έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, αποβλήτων – βιοαποβλήτωνσυνολικού ύψους άνω των 570 εκατ. ευρώ (με προαιρέσεις, συν ΦΠΑ) στην περιφέρεια και σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη (ανατολικός τομέας), η Λάρισα, η Αχαΐα, η Μαγνησία (Βόλος)

Πρόκειται για projects για τα οποία θεωρητικά αναμένεται να δώσουν το «παρών» ισχυρά σχήματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΗΛΕΚΤΩΡ (όμιλος Ελλάκτωρ), ΑΒΑΞ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Μεσόγειος, Θαλής, Watt κ.α., με την υποσημείωση βέβαια ότι ήδη για κάποιους διαγωνισμούς έχουν καταγραφεί παρατάσεις διαδικασιών ενώ έχουν υποβληθεί όχι μόνο διευκρινιστικά ερωτήματα, αλλά και προδικαστικές προσφυγές. Παράλληλα, μένει να φανεί κατά πόσο ο εκλογικός κύκλος επηρεάσει τις διαδικασίες και την πορεία των έργων αυτών καθώς ήδη, σε άλλους κατά πολύ μεγαλύτερους και εμβληματικότερους διαγωνισμούς (π.χ. οι μονάδες σε Αττική, άνω των 800 εκατ. ευρώ συνολικά, δημόσια έργα ή ΣΔΙΤ) έχει παρατηρηθεί «πάγωμα» των διαγωνιστικών φάσεων και προβλήματα με χωροθετήσεις κ.α. Επιπρόσθετα, παλιότερες συνεργασίες μπορεί να μεταβληθούν και να αναζητηθούν νέες όπως και καινούργιες ισορροπίες καθώς έχουν από καιρό προκύψει μετοχικές ανακατατάξεις, π.χ. με την είσοδο του ομίλου Motor Oil στην Ελλάκτωρ, με την πρώτη να έχει αποκτήσει τη Θαλής -η οποία σε άλλους διαγωνισμούς συνεργαζόταν με την ΑΒΑΞ- και τη δεύτερη να έχει την περιβαλλοντική ΗΛΕΚΤΩΡ. Επίσης, κυκλοφορούσαν σενάρια περί εξαγοράς της Watt αλλά και βλέψεων της Intrakat να ενισχυθεί στον τομέα των απορριμμάτων, δίχως ακόμα να έχει γίνει κάτι άλλο

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και εάν δεν έχουμε νέες αναβολές, τις προσεχείς εβδομάδες οι ενδιαφερόμενοι θα προετοιμαστούν για νέους διαγωνισμούς, με τον «αστερίσκο» ότι πρέπει όντως να περιμένουμε αν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών - Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ίδιους πόρους των ΦοΔΣΑ ή τοπικών δήμων, ευρωπαϊκά κονδύλια κ.α.

 

Οι 4 διαγωνισμοί

Βάσει προϋπολογισμού, το έργο για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (ανατολικός τομέας Θεσσαλονίκης) είναι το υψηλότερο, καθώς μαζί με ΦΠΑ και προαιρέσεις μπορεί να φτάσει στα 241,88 εκατ. ευρώ. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Η συνολική έκταση του γηπέδου ανέρχεται σε περίπου 816 στρέμματα (περίπου 805 αδειοδοτημένα και περίπου 11 επέκταση). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων: · 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο), · 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης). Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Προ ημερών το insider.gr είχε αναδείξει έναν νέο διαγωνισμό για την κατασκευή της «ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ», για την εξυπηρέτηση της τοπικής περιφερειακής ενότητας, ύψους περίπου 125 εκατ. ευρώ, . Σε γενικές γραμμές το έργο αφορά στην κατασκευή γραμμής επεξεργασίας αποβλήτων για τα σύμμεικτα ΑΣΑ, την κατασκευή γραμμής επεξεργασίας για τα προδιαλεγμένα οργανικά (ΠOA) και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών περιβαλλοντικής προστασίας και λειτουργικότητας του έργου. Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ θα πραγματοποιείται η υποδοχή και η μηχανική και βιολογική επεξεργασία: - 61.479 tn/έτος υπολειπόμενων σύμμεικτα ΑΣΑ και - 12.600 tn/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων με ΔσΠ. Τοποθεσία εκτέλεσης του έργου είναι η Περιοχή «Νταουσλάρ», θέση «Βροντερό» της Τοπικής Κοινότητας Παραποτάμου (Δημοτικής Ενότητας Μακρυχωρίου, του Δήμου Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας).

Επιπλέον, «τρέχει» διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου του έργου κατασκευής «ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», ύψους 103 εκατ. ευρώ περίπου (με προαιρέσεις και ΦΠΑ). Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων των Περιφερικής Ενότητας Μαγνησίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Κάκκαβος», που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Βόλου. Στο ίδιο οικόπεδο βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Βόλου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 50.592 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά, καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός της έκτασης θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 15.200 τόνων ετησίως.

 

Ένας ακόμα διαγωνισμός στην Περιφέρεια αφορά στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) & ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΒ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΦΛΟΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ». Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) εντός του ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ, συνολικής δυναμικότητας 53.032 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 8.113 τόνων ετησίως. Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι (6) έτη. Η σύμβαση προβλέπει επιπλέον: α) Δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον έξι(6) έτη λειτουργίας του έργου και β) Δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή / και πρόσθετο εξοπλισμό. Ο προϋπολογισμός μαζί προαιρέσεις εκτιμάται συνολικά σε σχεδόν 93 εκατ. ευρώ, άρα με ΦΠΑ κοντά στα 114 εκατ. ευρώ.